StatRapid trekt bouw Thes Breda weer vlot

In het kader van de ontwikkeling van de spoorzone in Breda wordt, in opdracht van Thes, door Aannemersbedrijf Van Agtmaal BV onderkelderde nieuwbouw gerealiseerd. Het zeslaags complex zal studio’s, appartementen en stadswoningen alsmede commerciële voorzieningen omvatten.

Ten behoeve van de fundering zijn door Volker Staal en Funderingen TVSI palen gemaakt. De palen zijn door Brem Funderingsexpertise BV met ‘hamertje tik’ gecontroleerd. Hieruit kwam naar voren dat een aantal palen een reflectie vertoonde direct onder de kopwapening, een bekend fenomeen bij in-de-grond gevormde palen met kopwapening. In zijn algemeenheid wordt verondersteld dat een eventuele scheur onder belasting zal worden dichtgedrukt en dat de palen derhalve geschikt zijn om drukbelastingen over te brengen naar de dragende lagen. Om dit verifiëren is besloten tot het uitvoeren van proefbelastingen.

StatRapid is bij uitstek geschikt in dit geval, omdat in kort tijdsbestek, met beperkte voorbereiding, meerdere palen beproefd kunnen worden. StatRapid (een vorm van Rapid Load Testing) is beschreven in ISO 22477-10:2016. In samenwerking met Brem zijn door Allnamics 3 palen aan een proef conform klasse D van NPR7201:2017 onderworpen. Uit de resultaten bleek dat de schacht van de palen inderdaad in staat bleek de belasting over te brengen naar de dragende lagen. Hiermee is het vertrouwen in de fundering hersteld en kunnen de werkzaamheden weer hervat worden.

StatRapid paaltesten op de fundering van Thes in Breda
Artist impression (bron: www.vandevenbv.nl)
StatRapid Testen van palen voor de fundering van de Thes in Breda
StatRapid opstelling boven de proefpaal
StatRapid Testen van palen voor de fundering van de Thes in Breda
StatRapid opstelling boven de proefpaal
StatRapid Testen van palen voor de fundering van de Thes in Breda
Reflector voor optisch Reyca (c) verplaatsingsmeetsysteem

Start typing and press Enter to search

Webinar SRR-B trillingshinder voor personenPDA Testing during pile driving of huge monopiles: the PDR is inside the monopiles without data connection, storing all signals and data on the internal memoy of the PDR