Hergebruik (Re-Use) van bestaande funderingen 

Hergebruik (Re-Use) van bestaande funderingen

Wanneer het hergebruik van bestaande funderingen wordt overwogen, dient de bestaande funderingen te worden beoordeeld. Op basis van de uitkomst van de funderingsbeoordeling kan niet alleen een besluit worden genomen over het al dan niet hergebruiken van de bestaande fundering, maar ook of aanvullende funderingselementen nodig zijn. Allnamics heeft ruime ervaring met het onderzoeken en beoordelen van nieuwe én bestaande funderingen. Daarbij heeft Allnamics talloze eigenaren geholpen met een duurzamer en goedkoper funderingsontwerp.

ONDERZOEK BESTAANDE FUNDERINGEN

Het vaststellen van de kwaliteit van de bestaande fundering begint doorgaans met een vooronderzoek bestaande uit een bureaustudie, een visuele inspectie van de door de fundering gedragen constructie en beoordeling van de onvlakheden in vloerniveaus. Indien nodig wordt in de tweede fase van het onderzoek een deel van de fundering blootgelegd. Vervolgens wordt de huidige staat van de fundering vastgelegd, waarna een uitgebreide analyse van de meetresultaten volgt.

DECARBONISATIE van Funderingen

Elke fundering heeft grondstoffen nodig zoals beton en staal. De impact op het milieu bestaat uit het gebruik en de exploratie van grondstoffen, zand, grind, cement en staal, en de uitstoot die gepaard gaat met de productie, het transport en de installatie van die materialen. Het verminderen van de effecten van het plaatsen van funderingen op het milieu begint met het verminderen van het materiaalgebruik en het hergebruiken van funderingen.

De hoeveelheid materialen kan worden verminderd door het aantal funderingselementen, de paallengtes en paaldiameters te verminderen. Door efficiënter te bouwen kan de hoeveelheid materiaal en grondstoffen worden verminderd. Het gebruik van paaltesttechnieken als onderdeel van het ontwerpproces zal bijdragen aan het optimaliseren van funderingen. Tot slimmer bouwen. Om het aantal en de afmetingen van funderingen te minimaliseren, binnen de veilige grenzen van codes en gangbare praktijken.

VOORBEELDEN

Bekijk enkele voorbeelden van de betrokkenheid van Allnamics bij het hergebruik van bestaande funderingen:

  • De verbouwing van een oud schoolgebouw in Breda, zie<hier>
  • Duurzaamheid is logisch, zie <hier>
  • Building Green is saving Green, see <here>
reuse of foundations
Sustainability Simply makes Sense

Conferentie over Hergebruik van Funderingen

Reuse of Foundations

Conferentie over Hergebruik van Funderingen – Reuse of Foundations

Sinds maart 2023 is er het jaarlijkse 3-daagse evenement over Hergebruik van Funderingen in Amsterdam, Nederland. In deze stad is het gebruik van funderingspalen niets nieuws en gezien de ouderdom van veel constructies is het hergebruik van funderingen steeds weer een terugkerend onderwerp. Dit kan komen doordat de belastingen zijn toegenomen sinds het ontwerp van het bouwwerk, zoals het geval is bij de bruggen in Amsterdam, of omdat er een nieuw gebouw wordt gebouwd ter vervanging van een bouwwerk dat niet meer aan de huidige eisen voldoet. Maar wat de reden ook is, de vraag wat te doen met de bestaande fundering moet worden beantwoord.

Gerald Verbeek van Allnamics is voorzitter van deze jaarlijkse conferentie.

Zie de website van de conferentie: www.foundationreuse.com

LEES MEER…

Allnamics presenteerde op diverse conferenties papers over hergebruik van bestaande funderingen. Als u meer over dit onderwerp wilt lezen, zie bijvoorbeeld:

MEER INFO…

Wilt u meer weten over hergebruik van funderingen en hoe Allnamics u en uw project van dienst kan zijn, neem dan contact op met Gerald Verbeek via gverbeek@allnamics.com, of via +31 (0) 882 556 252 / +1 903 216 0038.

allnamics-silhouette

Start typing and press Enter to search