Het Windpark Fryslân wordt door Bouwconsortium Zuiderzeewind (Van Oord Offshore Wind and Siemens Gamesa Renewable Energy) aangelegd in het IJsselmeer bij Breezanddijk. Het is wereldwijd het grootste windpark dat in een binnenwater wordt gerealiseerd. Het windpark omvat 89 turbines van 4,3 MW met een hoogte van 180 m.

Elke turbine wordt gefundeerd op één monopile: een paal met een diameter van 4,5 m en een lengte van 30 tot 40 m. Allnamics heeft PDA metingen uitgevoerd bij een aantal van deze monopiles tijdens het heien. Daarvoor zijn nabij de bovenkant van de paal twee sets van rek- en versnellingssensoren aan de binnenzijde van de monopiles gemonteerd. Tijdens het heien zorgt de door Allnamics ontwikkelde datarecorder, de PDR, voor een autonome registratie van de gegevens (stand-alone monitoring). Alle meetdata werd opgeslagen op het interne geheugen van de PDR. Na afloop van het heiproces is de PDR teruggewonnen en uitgelezen. Vervolgens kunnen de meetsignalen worden geanalyseerd, waarbij informatie over bijvoorbeeld de opgetreden staalspanningen en het draagvermogen beschikbaar komt.

In 2021 zal het windpark operationeel zijn. Met een maximaal totaal vermogen van 382,7 MW levert Windpark Fryslân dan voldoende energie voor ongeveer 500.000 huishoudens.

Meer informatie kunt u vinden op de website van Windpark Fryslân:

www.windparkfryslan.nl

Windpark Fryslân Trailer

Start typing and press Enter to search

Installing of offshore monopiles for an offshore wind farm y vibratory drivingStatRapid in Breda