In november 2014 heeft Allnamics met het 8 MN StatRapid apparaat snelle proefbelastingen uitgevoerd op testpalen voor de fundaties van 2 windturbines aan de Zuidermeerdijk en Westermeerdijk nabij Urk. Aan dezelfde palen had Allnamics een week eerder al PDA-metingen uitgevoerd.

Het betrof het eerste project van het 8 MN apparaat na terugkomst van 2-jarig verblijf – met intensieve inzet – in Singapore en Maleisië.

Met het 8 MN StatRapid apparaat kan met een valgewicht van 40 ton het equivalent van een statische belasting met 800 ton worden gegenereerd. Doordat het valgewicht op een speciaal verenpakket valt, zijn tijdsduur en karakteristiek van de belasting zodanig, dat de paal zich quasi statisch gedraagt. Hierdoor is de uitwerking van de meetresultaten relatief eenvoudig en daardoor zijn de uitkomsten – in tegenstelling tot dynamische testen – onafhankelijk van de persoon die dat doet.

Diverse correlatietesten in binnen- en buitenland hebben aangetoond dat de resultaten van StatRapid (en ook van het verwante Statnamic) zeer goed overeenkomen met de resultaten van statische proeven. Aanvoeren opbouwen van het apparaat, uitvoering van een test met meerdere belastingcycli en tenslotte het afbreken en afvoeren van het apparaat vergt minder dan één werkdag. Afhankelijk van de bouwplaatsomstandigheden kunnen tot wel 4 palen per dag worden getest.

De eerste testpaal in Urk werd onder ruime belangstelling van relaties van opdrachtgever ENERCON beproefd; een dag later werd de tweede test bijgewoond door een grote groep genodigden van Allnamics. De testen wezen uit dat draagvermogen en stijfheid van beide palen ruimschoots aan de ontwerpeisen voldeden.

Als u meer informatie nodig heeft over StatRapid, neemt u dan gerust contact met ons op.

 

Start typing and press Enter to search