Allnamics is betrokken geweest bij de bouw van twee kunstmatige eilanden voor de brug-tunnel-brug verbinding tussen Hong Kong en Macau. Allnamics verzorgde de intrilpredictie voor het installeren van buispalen met een diameter van 22 meter!

De Hong Kong-Zhuhai-Macau Brug bestaat uit een brug-tunnel-brug verbinding tussen deze drie belangrijke steden gelegen aan de Pearl River Delta. Gezien de omvang en het innovatieve karakter van het project zal het zeker een van de meest prestigieuze objecten en bezienswaardigheden van Zuid China worden. De bouw is in 2009 begonnen en de verbinding is recentelijk (oktober 2018) opgesteld voor verkeer.

Om containerschepen van en naar de Zuid Chinese Zee ongehinderd te kunnen laten passeren, is er tussen de bruggedeelten een tunnel sectie van 6,75 kilometer ingebouwd. De overgangen van brug naar tunnel en van tunnel naar brug zijn gerealiseerd op kunstmatig aangelegde eilanden. Ieder eiland bestaat uit een ovaalvormige, met zand gevulde, kofferdam, ieder met 60 cellen, bestaande uit buispalen met een diameter van 22 m. De buispalen zijn onderling verbonden door stalen vleugels met een diameter van 11 m. De wanddikte van de buizen is 12 tot 14 mm en aan de binnenkant is voor de vormvastheid een raamwerk van stalen verstevigingsribben aangebracht.

In november 2010 trokken de bedrijven APE (USA), Ape-Holland, Ape-China en Allnamics gezamenlijk op om de Chinese aannemer First Harbor Engineering Company ervan te overtuigen, dat een oplossing bestaande uit aaneengeschakelde trilblokken in staat zou zijn om de 50 m lange buispalen (met een diameter van 22 m en een massa van 600 ton ieder) 25 m in de bodem van de Zuid Chinese Zee te trillen. Het bodemprofiel bestaat uit klei- en zandlagen met SPT-N waarden tussen de 8 en 40.

Ape-USA en Ape-China waren in staat deze trilblokken te vervaardigen en de logistiek te verzorgen. Ape-Holland bracht specifieke uitvoeringstechnische kennis en ervaring ten aanzien van het synchroniseren van de trilblokken. De technische haalbaarheid is beoordeeld door Allnamics met intrilstudies, uitgevoerd met eigen ontwikkelde software, AllWave-PDP. Deze software is gebaseerd op de methode der karakteristieken voor de voorplanting van spanningsgolven in palen, een van oorsprong Nederlandse vinding. Voor het modeleren van het optreden van reductie in sterkte van de grond tijdens het intrillen (grond vermoeiing) is gebruik gemaakt van een aangepaste Beta-Methode.

Op 5 mei, 2011 werd de eerste buispaal geheel in overeenstemming met de predicties in 7,5 minuten met de APE “Octakong” 25 m de zeebodem ingetrild. Op 8 december 2011, minder dan 7 maanden na de start, werd de laatste van de 120 palen tot ontwerpdiepte ingetrild. Daarmee lag het project, met dank aan deze grensverleggende werkwijze, meer dan 5 maanden voor op de overall-planning.

Start typing and press Enter to search